A LOVARDA

A Fecske Lovas Sport Egyesület voltizstornás lovagoltatással, futószáras lovagoltatással, osztálylovaglással, tereplovaglással és lovas túrákkal várja a lovagolni vágyókat.
A város szélén, a Naplás tó közelében, nyugodt környezetben, az erdő szélén elhelyezkedő lovas iskola az egyik legnépesebb táborral rendelkező intézmény.

A lovarda 1994 szeptemberében alakult, nevét pedig első lovukról Fecskéről kapta. Fecske lovunkat DOWN-szondrómás lányunknak, Patríciának vettük. Szakorvosok szerint 4-5 éves korában kezdett volna el először felállni és járni, azonban a voltizstornás lovaglásnak köszönhetően ez 2 éves korára sikerült. Emellett több helyre vittük fejlesztésre, és a rajta észrevehető pozitív változást a gyógypedagógusok és a sorstársak szülei is észrevették. A lovon végzett gyakorlatok hatalmas fejlődés jelentettek: mind fizikailag, mind szellemileg.

A lovas iskola családi vállalkozás, az oktatók mind családtagok, ez a hangulaton is érzékelhető, nálunk az állandó jókedv garantált.

Jelenleg 10 lovacska van, a gyerekek pedig már 1 éves kortól lovagolhatnak barátságos lovainkon. Lovardánkba minden kisállat helyet kap, a gyermekek barátkozhatnak cicákkal, kutyusokkal és nyuszikkal is.

Lovaink megbízhatóak, barátaink, és társaink egyben. Évek óta ezzel a ,,lócsapattal,, dolgozunk, az állomány állandó.

Ahogy a ló mozog, a lovas folyamatosan “kibillen” egyensúlyából, s ennek következtében a lovas izmainak egyszer meg kell feszülniük, máskor pedig el kell lazulniuk az egyensúly visszanyerése érdekében. A ló háromdimenziós ritmikus mozgása hasonlít az emberi mozgásra járás közben. A lovon való elhelyezés, elhelyezkedés változtatásával különböző izmokat tudunk “munkára bírni”. A ló megállítása és elindítása, jármódjainak és haladási irányának változtatása még inkább jótékony hatással van a szervezetre.

Lovas iskolánkban 1-6 éves kor között a gyermekeket tornáztatjuk egy voltizsheveder (2 fogantyús kapaszkodós szíj) segítségével. Súlyhatár maximum 40 kg! A 30 perces foglalkozás során közvetlenül a gyermek mellett sétálunk, és tornagyakorlatokat végzünk- háton fekvés, hason fekvés, guggolás, térdelés, felállás, stb. Itt a fő hangsúly az egyensúlyérzet fejlesztésén van, valamint, hogy a gyermek ne féljen a lovaktól, és a lovaglástól sem.

6 éves kortól a gyerekek és felnőttek egyaránt futószáron lovagolhatnak a körkarámban. A ló hátára nyereg kerül, a tempó lépésről ügetésre vált. Itt megtanuljuk az alapokat, felkészülünk az önálló lovaglásra.

A haladó lovasok osztálylovagláson és tereplovagláson vehetnek részt. Osztálylovaglás során több lovas dolgozik egyszerre a pályán, megtanuljuk a ló irányítását, elsajátíthatjuk az összes gyakorlatot (irányváltás, átlóváltás, stb).

Tereplovaglás során a környező erdőket járjuk, a Naplás-tó környékén, vagy az Isaszegi dombság felé szoktuk venni az irányt.

Évközben túrázunk 1,2,3 napos és 1 hetes lovas túrákat szervezünk haladó lovasaink számára.

Lovaink egészsége érdekében voltizstornás lovasainknál a maximum súlyhatár 40 kg Futószár, osztály, terep, túra lovasoknál maximum 90 kg!

Kobak használata kötelező, ha nincs az se baj, mert tudunk adni.

Mindenben rugalmas és rutinos csapat vagyunk, bármilyen programot leszervezünk, mindenre nyitottak vagyunk, legyen az szülinapi zsúr, óvodai/iskolai program, esküvő, stb..
.